Şehir Rehberi: Sivas

15.12.2023

5 Dakika

Şehir Rehberi: Sivas

 

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tüm ziyaretçilerin ilgisini çeken, etkileyici bir şehri tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, eşsiz tarihi eserleriyle Türkiye’nin en dikkat çekici şehirlerinden biri olan Sivas’ı konuk edeceğiz.


İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirleri arasında yer alan Sivas’ta, bölgede yapılan kazı ve araştırmalara göre ilk insan yerleşimi Neolitik Çağ’a kadar uzanır. Dolayısıyla şehir, çok sayıda tarihi ve kültürel varlığa ev sahipliği yapar. Neolitik Çağ kalıntılarından yola çıkıp, bölgede kurulan ilk uygarlıklardan biri olan Hititlerin izlerine doğru tarihi izlenebilecek şehrin serüveni, Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerinin ardından, çok önemli bir rol oynadığı Milli Mücadele Dönemi’ne ulaşır. Sivas sınırları içinde bulunan Tatlıcak ve Maltepe höyüklerindeki kalıntılarda Kalkolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar insan yerleşimi izlerine rastlanır. Sir Charles Wilson tarafından 1979 yılında Gürün ilçesinin batısındaki Şuğul Vadisi boğazının granit kayalıkları üzerinde keşfedilen ve Luvi hiyeroglifi ile yazılmış yazıtlar da bölgenin tarihsel önemini gösteren kalıntılar arasındadır. 

 

Sivas tarihinin insanlığa bir diğer önemli katkısı ise, 13. yüzyılın önemli mimari eserlerinden biri ve Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış ilk kültürel varlığı olan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’dır. Ayrıca şehirde Selçuklu ve Osmanlı Devleti Dönemi’nde inşa edilmiş birçok tarihi cami ve medrese de bulunmaktadır. En eskisi 12. yüzyıla tarihlenen Divriği Aşağı Hamam olmak üzere, görülmeye değer tarihi hamamlar ile aralarında 16. yüzyılda inşa edilmiş Subaşı Hanı’nın da bulunduğu hanlar da şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yapılardır. Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli kararlarının alındığı ve M. Kemal Atatürk önderliğinde toplanan kongreye de ev sahipliği yapan Sivas’ın, eşsiz tarihi ve kültürel varlıklarıyla bir Anadolu gezisinin önemli duraklarından bir olmayı kesinlikle hak ettiğini söyleyebiliriz. 


Nereleri Gezmeli?

Sivas Arkeoloji Müzesi

1914 yılında Vali Ahmed Muammer Bey tarafından Mekteb-i Sanayi İmalathanesi olarak kurulan ve 2009 yılında müze olarak yeniden düzenlenen Sivas Arkeoloji Müzesi, Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olma özelliğini taşır. Müzede, günümüzden 9 milyon yıl önce bölgede yaşamış memeli hayvanların fosilleri; Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ile tarihi Hitit Uygarlığı’ndan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine uzanan eserler görülebilir.

Türkiye’nin en ünlü halk ozanlarından biri ve Anadolu halk kültürünün sembol ismi olan Âşık Veysel Şatıroğlu’nun Sivrialan Köyü’ndeki evi de Sivas’ın mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerleri arasındadır. 1982 yılında Aşık Veysel Müzesi olarak ziyarete açılan evde ozanın kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve kendisiyle ilgili yayınlanan eserler görülebilir, ayrıca dönemin gündelik yaşamını yansıtan objelerle oluşturulmuş etnografik atmosfer de deneyimlenebilir.

 

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlatılmasında önemli merkezlerden biri olan şehirde, M. Kemal Atatürk önderliğinde toplanan Sivas Kongresi’nin yapıldığı bina da Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Atatürk’e ve Kurtuluş Savaşı’na ilişkin 41 etnografik eserin sergilendiği müzede, Ulu Önder’in Sivas Kongresi’nde kullanmış olduğu çalışma masasını görebilir, kendinizi Milli Mücadele Dönemi’nin coşkulu anlarının tam ortasında hissedebilirsiniz.

Aşık Veysel Müzesi


Şehrin UNESCO Alanı: Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası
 

Sivas’ta bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 13. yüzyıl Anadolu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri ve benzersiz bir mimari eserdir. Caminin, her biri alanında şaheser niteliğinde olan bezemelerini görmeden ve eşsiz ruhani atmosferini deneyimlemeden Sivas geziniz tamamlanmış sayılmayacaktır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den giren ilk eser olma özelliği de taşıyan bu muhteşem yapının parçalarından darüşşifanın da insanlığın hastalıklara şifa arama yolculuğundaki tarihsel köşe taşlarından biri olduğunu belirtmek gerekir. 


Türkiye coğrafyasının ortasında yer alan ve Anadolu kültürünün yapı taşlarına ev sahipliği yapan eşsiz Sivas şehri, sizi insanlık tarihinin ilk dönemlerine dek bir yolculuğa çıkarmak için tüm kültürü, sanatı ve eserleriyle ziyaretinizi bekliyor. 


Müze ve Örenyerleri

Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi
Aşık Veysel Müzesi 

Menu
English
Giriş