Türkiye'nin UNESCO Alanları : Likya'nın Parlayan Şehirleri Xanthos-Letoon

30.04.2021

5 Dakika

1988'de UNESCO Dünya Mirası listesine eklenen Xanthos-Letoon, Türkiye'nin Akdeniz sahiline yapacağınız bir sonraki tatilinizde ziyaret edebileceğiniz iki farklı antik şehir. Xanthos ve Letoon, onlarca paha biçilmez ören yerine ev sahipliği yapan Antalya ve Muğla illerinde bulunmaktadır. 

Bölgede tarih boyunca pek çok medeniyet yaşamış olsa da, Antalya ve Muğla'nın kültürel ve fiziki manzarasında eşsiz bir iz bırakan uygarlık Likya olmuştur. Likyalılar, Geç Demir Çağı'ndan itibaren 2.000 yıldan fazla bir süre bölgede yaşadılar ve birlik, MS 43 yılında Roma İmparatorluğu tarafından dağıtıldı.


Kardeş Şehirler 

Xanthos ve Letoon iki komşu antik şehir olsa da, ortak önemleri nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne birlikte eklenmişlerdir. Xanthos, eski Likya'nın başkentiydi, Letoon ise hükümdarların tüm dini ve siyasi kararlarını halka açıkladıkları federal kutsal merkezdi.

 

Başkent Xanthos 

Xanthos, özellikle mezar sanatı ile öne çıkıyor. Yani antik Likya mezar mimarisinin eşsiz örnekleri olan çarpıcı kaya mezarlarından bahsediyoruz. Günümüzde arkeologlar Xanthos-Letoon'un, Patara ve Myra gibi Likya'nın diğer önemli antik kentlerinin mimarisini doğrudan etkilediğini gözlemlemişlerdir.

 

Letoon’un Yazıtları 

Letoon’un önemi, arkeologlar tarafından bulunan yazıtlarda gizlidir. MÖ 337 yılına dayanan ünlü üç dilli yazıt; Likçe, Yunanca ve Aramice yazılmıştır. Likya diline ait en önemli metinler Xanthos-Letoon'da bulunmuştur ve bu unutulmuş dilin istisnai belgeleridir.

Xanthos-Letoon'da keşfedilmeyi bekleyen pek çok inanılmaz yapı bulunmaktadır. Xanthos ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız. Letoon ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız

 

Menu
English
Giriş