Ankara Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

5 5
Şimdi Kapalı Özel Müze

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında kurulan Türkiye İş Bankası, milli iktisat tarihi açısından büyük önem taşıyan bugüne kadarki birikimini toplumla paylaşmak üzere başkentin simge yapıları arasında yer alan Ulus’taki bu tarihi binasını “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” olarak 2019 yılında hizmete sundu. Müzede, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımlar, Bankanın tarihi ile birlikte ele alınıyor.

Türkiye İş Bankası’nın Ulus’taki üçüncü Genel Müdürlük binası erken Cumhuriyet döneminde yönetim ve finans merkezi olarak kurgulanan Ulus’un simge yapılarındandır. Bina, dönemin ünlü mimarlarından Giulio Mongeri tarafından, Selçuklu ve Osmanlı Klasik Dönemi formlarından ilham alan Birinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubunda tasarlanmıştır.

İkizkenar üçgen plan üzerine oturan yapının Hakimiyet-i Milliye meydanına bakan köşesi, “Art Nouveau” tarzı gölgeliğiyle binanın cephesini ve ana girişi tanımlar. Cumhuriyet modernleşmesinin simgelerinden olan bina, Çankaya’ya uzanan bulvarın iki yanında yer alan birçok kamusal mekânın, sosyal ve kültürel yapının başlangıç noktasındadır.

Tarihi binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan alanlar ziyarete açılmıştır. Zemin ve birinci katlarda ayrıca, Bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler sergilenmektedir. İkinci katta, Bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal katkılarını anlatan “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı kalıcı bir sergi kurgusu yer almaktadır.

Binanın üçüncü ve dördüncü katları, sırasıyla, sanat galerisi ve süreli sergi alanlarıdır. Geçici sergi katı, bir ayağı İstanbul’da açılan Milli Mücadele’nin 100. yılında “İstiklâl” sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin en üst katı ise eğitim-etkinlik salonları olarak tasarlanmış olup çocuk ve yetişkin gruplarına yönelik atölye ve seminerler düzenlenmektedir.

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Pazartesi günleri, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

www.issanat.com.tr/iktisadi-bagimsizlik-muzesi

Engelli Dostu
WC
Çocuklu Ailelere Uygun
Mağaza
Asansör
ATM
Eğitim Alanı
Bebek Bakımı
Vestiyer
Rehber Hizmeti

Yaz
10:00-18:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-18:00 Pazar 10:00-18:00
Gişe Kapanış 18:00
Kış
10:00-18:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-18:00 Pazar 10:00-18:00
Gişe Kapanış 18:00

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) Ücretsiz
Bilet Al

Ankara Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Çam Sokak No: 3 Ulus/Altındağ
atolye@issanat.com.tr
+90 (312) 311-4268
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş