Bolu Müzesi
Arkeolojik buluntulara göre ilk yerleşimin Kalkolitik Dönem’e (MÖ 5500-3000) kadar uzandığı Bolu, Frig, Lidya ve Pers egemenliği, Bithynia Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti dönemleri boyunca yerleşim alanı olmuştur. Çevresine ait eserlerin korunması ve sergilenmesini sağlamak üzere 1976 yılında kurulan müze müdürlüğü, 1981 yılında ziyarete açılmıştır.
Müze, Arkeoloji Salonu ve Etnografya Salonu olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Arkeoloji Salonunda Neolotik, Eski Tunç, Frig, Urartu, Lydia, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, cam, maden ve pişmiş toprak eserler, Herakles Heykeli, Kadın Başı, Hermes Büstü, Nymphe Heykeli ve Gladyatör Mezar Steli ile yapılan kurtarma kazısında açığa çıkarılan Roma Dönemi’ne ait tuğla mezar örneği iskelet ve mezar hediyeleri ile birlikte sergilenmektedir.
Arkeoloji Salonu’nda; Grek şehir ve krallık sikkeleri, Roma ve Bizans İmparatorlarına ait sikkeler ile Emevi, Artuklu, Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı gibi İslami Kültürü’ne ait sikke örnekleri yer almaktadır. Müze bahçesinde Roma Dönemi’ne ait lahitler, mezar stelleri, heykel kaideleri, sütunlar, sütun kaideleri, sütun başlıkları, friz, arşitrav vb. mimari parçalar ile Bizans Dönemi’ne ait vaftiz teknesi, mimari parçalar ve Osmanlı Dönemi kitabeli mezar taşları bulunmaktadır.
There is no event in this Museum
All Events