Çanakkale Troya Müzesi

4,9 5
Şimdi Açık

Çanakkale’de Müzecilik faaliyetlerinin Osmanlı Döneminde 1911 yılında başladığını resmi evraklar üzerinde görebiliyoruz. Osmanlı Döneminde kurulan ilk müzemiz bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi, ardından Bursa ve Sivas’ta müzeler açılıyor. Çanakkale Müzesinin ise Osmanlı topraklarında yapılmış en erken müzecilik uygulamalarından, müzecilik girişimlerinden biri olduğunu görüyoruz. Devlet arşivlerinde incelenen belgeye göre Çanakkale Müze Şubesi'nin kurulabilmesi için 10 bin kuruşluk ödenek talebinde bulunuluyor. Ardından bu bütçenin sağlanması ve  Çanakkale Müze Şubesinin kurulduğundan bahsedilmekte. İlk müze binası Çanakkale İdadisi yani Çanakkale Lisesi, yani bugünkü Çanakkale Öğretmenevi olarak belirlenmiştir. Sonraki yıllarda 1932’da Zafer Meydanı’nda tarihi mermer ve taş eserlerin “Çanakkale Müze Deposu” adıyla Ermeni Kilisesinde toplanmasına başlanılmış, 1965 yılında ise yine aynı meydanda bulunan kilisenin ek binasında Müze Müdürlüğü kurulmuştur. 19. yüzyıl sonlarında Çanakkale’nin birçok antik kentinde kazı yaparak bulduğu eserlerin çoğunu yurt dışına çıkaran, çok az bir bölümü Türkiye’de kalan Frank CALVERT’in koleksiyonunun bir bölümünün Çanakkale Müzesine devir edilmesi, Ayrıca Troia’da 1932-1938 yılları arasında üçüncü dönem kazılarını yapan Carl BLEGEN’in Troya eserlerinden bir kısmının Çanakkale’ye getirilmesiyle Müzenin koleksiyonu oluşmaya başlar.

1959 yılında Dardanos Tümülüs’ünde ortaya çıkarılan zengin buluntular Çanakkale tarihinin Troya’dan sonra en önemli keşiflerinden biri olur. Dardanos Tümülüs’ünde ve Bozcaada’ da, Tenedos antik kentinin nekropolünde ortaya çıkan önemli buluntular sonucu yeni müze binası yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yeni müze 1984 yılında yapımı tamamlanarak hizmete açılır. Zafer Meydanındaki Müzenin eserleri de yeni müzeye taşınır.

Ancak ilerleyen süreçte müzelik eserlerin sayısının artmasıyla 1984 yılında ziyarete açılan müze de binası da yetersiz kalmıştır.

Troya Müzesinin inşasına, 2013 yılında; Serbest Katılımlı, Tek Aşamalı, Ulusal Mimari Proje Yarışması sonrasında başlanılmıştır. 2018 yılında yapımı tamamlanan Troya Müzesi, Çanakkale Müze Müdürlüğü'ne bağlı bir birim olarak Tevfikiye Köyü'nde ziyarete açılmıştır.

Troya Müzesi’nde Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılmaktadır.

Ziyaretçiler müzeyi gezerken yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip etmektedirler: Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri.

Müze ziyareti rampadan inerken başlamaktadır. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi, arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.

Bilet Ücretleri:

TC Vatandaşları İçin Müzekart+ 60 TL

Öğrenci / Emekli Öğretmen İndirimli Müzekart  30 TL

Sesli Rehberlik Ücreti (Kulaklık): 300 TL

Müze Ziyaret Saatleri İle İlgili Uyarı:

Troya Müzesi Haftanın Her Günü Açık* Olmak Üzere Ziyaret Saatlerimiz:

Yaz Sezonunda (1 Nisan ile 1 Ekim arasında) 08:30-20:00** Gişe Kapanışı 19:30

Kış Sezonunda (Ekim ayından Nisan'a kadar) 08:30-17:30 ***Gişe Kapanışı 17:00'dir."

* Müze ve Ören Yerlerimiz Dini Bayramların ilk günü saat 13.00’e kadar kapalıdır.

** Yaz Sezonu için 3D Mapping Gösterisi olan günlerde Bakanlığımızdan alınan özel izinle ziyaretçilerimize özel ücretsiz gece müze gezisi yapılabilmekte ve sadece o güne özel olarak Müze Kapanış saati 24.00 olarak ilan edilebilmektedir.

*** Gişe Kapanışı minimum gezi süresi hesaplanarak Müze ve Ören yerinin kapanmasından yarım saat önce bilet vermeyi durdurmaktadır. (Sorun yaşamamak için müzekart veya müzekart uygulaması kullanılabilmektedir. Çıkış Saatine tam olarak uyulması önemle rica olunur.)

Otopark
WC
Sesli Rehber
Kafe
Mağaza
Vestiyer

Yaz
08:30-20:00 Cumartesi 08:30-20:00 Pazar 08:30-20:00
Gişe Kapanış 19:30
Kış
08:30-17:30 Cumartesi 08:30-17:30 Pazar 08:30-17:30
Gişe Kapanış 17:00

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 600.00TL
Bilet Al

Çanakkale Troya Müzesi Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No:12
canakkalemuzesi@kultur.gov.tr
+90 (286) 217-6740
Hızlı Arama Yol Tarifi
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş