Düzce Konuralp Müzesi

4,8 5
Şimdi Kapalı

DÜZCE KONURALP MÜZESİ

Düzce-Akçakoca karayolu üzerindeki Konuralp Beldesi girişinde yer alan Konuralp Müzesi, arkeoloji, etnografya ve taş eserler salonu olmak üzere 3 teşhir salonu, 2 sikke bölümü, 1 laboratuvar, 2 depo, 1 konferans salonu ve idari kısımlardan oluşur. Konuralp’teki tarihi eserlerin korunması gerektiği anlayışıyla, müze binasının yapımına 1977’de başlanmış olup, 1992 yılında bitirilmiştir. 12 Kasım 2003’te teşhir düzenlemesi yapılarak ziyarete açılan Konuralp Müzesi, Bolu Müzesi’ne bağlı birim olarak hizmet verirken, 2009 yılı aralık ayında Müdürlük kadrosuna dönüşmüştür. Müze, toplamda 6081 adet esere sahiptir.

Arkeoloji salonunda, Prusias ad Hypium antik kentine ait eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. Tunç Çağ’ları, Helenistik Çağ ve Roma Dönemleri’ne ait eserler sergilenmekle birlikte, eserlerin çoğunu kentin en parlak dönemini yaşadığı Roma Dönemi’nden kalan buluntular oluşturmaktadır. Pişmiş toprak eserler, mataralar, kandiller, unguentariumlar, alabastronlar, ağırşaklar, çömlekler, amphoralar, bronz süs ve takı eşyaları, cam bardak, kadeh ve cam unguentariumlar bunlardan bazılarıdır. Ayrıca arkeoloji salonundaki sikke bölümünde Bithynia (Prusias), Roma ve Osmanlı Dönemleri’ne ait altın, gümüş ve bronz örneklerden oluşan sikkeler sergilenmektedir.

Etnografya salonunda ise; 19. yy’dan günümüze kadar gelen geleneksel Osmanlı-Türk kültürüne ait eserler sergilenmektedir. El işlemeleri, yöresel bazı kıyafetler, süs eşyaları, mutfak kapları, aydınlanma araçları, kişisel eşyalar, kılıçlar, tüfekler vs. sergilenmektedir. Yine bu salonda mankenlerle canlandırılmış geleneksel ev dekorasyonu ve gelin odası mevcuttur.

Müze bahçesinde, Prusias ad Hypium antik kentinde ortaya çıkan birtakım eserler sergilenmektedir. Bunlardan en önemlisi, Konuralp’in Tepecik bölgesinde 1937 yılında bulunmuş olan Mermer Lahittir. Roma Dönemi’ne ait MS 2. yy’a tarihlenen zengin süslemeli bu lahit, işçiliği ve üzerindeki yazıtsız ‘tabula ansata’sı ile dikkat çekicidir. Yine adak yazıtları (bomos), şehir yasası yazıtları, mezar stelleri, yanmış ölü küllerinin konulduğu taş sandıklar olan ostothekler, Roma Dönemi gelişmiş mermer işçiliğini yansıtan mimari bloklar, mimari öğelerin vazgeçilmez süsleme unsuru olan Gorgo betimli sütun başlıkları, pithoslar ve bunların yanı sıra Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşları sergilenen diğer eserler arasındadır.

Ayrıca yine Düzce-Akçakoca karayolu üzerinde bir Roma Villasının zemininde bulunan mozaiklerden birinde Yunan mitolojisinin destansı ozanı Orpheus ve mevsimler, diğerinde ise Yunan mitoloji kahramanı Achilleus ve annesi Thetis'le (deniz tanrıçası) ilgili bir sahne resmedilmiştir. Mozaiklerin restoresine 2 Temmuz 2012 tarihinde başlanmıştır.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) koordinasyonluğunda Avrupa Birliği Projesi kapsamında kabul edilen, aralarında Düzce’nin de bulunduğu 4 ilden müzenin katılacağı Müzeler Arası Tematik İşbirliği Ağı kapsamında, Bithynia Bölgesi’nin önemli eserlerinin tanıtımını yapmak amacıyla Düzce Konuralp Müzesi tarafından hazırlanan sunum, Nisan ayı içerisinde Yunanistan’ın Midilli Adası’nda gösterilecek ve burada bir sergi gerçekleştirilecek olup, Bithynia Dönemi’nin önemli eserlerinin tanıtımı yapılacaktır.

Düzce’nin Antik Kenti Prusias Ad Hypium, Konuralp Beldesi üzerinde yer alan Düzce Konuralp Müzesi, geçmişi günümüze taşıyan müze olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Kapalı

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş