İzmir Efes Müzesi

4,6 5
Şimdi Açık

8500 YILLIK YOLCULUK

Efes Müzesinde Hellenistik ve Roma Dönemleri’nde en görkemli zamanlarını yaşayan Efes, kentin en eski yerleşim izlerini taşıyan Çukuriçi Höyük, antik dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Artemis Tapınağı kalıntılarının yer aldığı Artemision, İncil yazarı St Jean’ın mezarının da bulunduğu St Jean Kilisesi, Ayasuluk Tepesi’nde yer alan kale ve Belevi Mezar Anıtı ile yakın çevrede yapılan kazılardan ortaya çıkarılmış eserler müzede sergilenmektedir.  

Müzede eserler tematik olarak sergilenmektedir. Salonlar, girişte Bilgilendirme Salonu olmak üzere Çeşme Buluntuları, Yamaç Evler Buluntuları, Sikkeler, Çağlar Boyu Efes, Orta Bahçe, Kybele Kültü, Artemis Tapınağı Buluntuları, Efes Artemisi ve İmparator Kültü olarak farklı konular ve buluntu gruplarına göre düzenlenmiştir.

MARCUS AURELİUS

Roma İmparatoru ve Stoacı filozof Marcus Aurelius , kaliteli beyaz mermerden ince bir işçilikle yapılmıştır. Sağ omzunda bir fibula ile tutturulan Paludamentum giymiş imparatorun alnındaki kırışıklıklar belirgindir. Eserin arkası işlenmeden bırakılmıştır. Yamaç Evler Salonun da yer alan eser, Roma Dönemi MS 2.yy a aittir.

EROS BAŞI

Beyaz, oldukça kaliteli mermerden yapılmış ve ince bir işçiliğe sahip Eros Başı boyundan kırıktır. Baş hafif sağa doğru eğiktir ve bu duruş, Eros’un elinde tuttuğu yaya baktığını göstermektedir. Yüzde masum, çocuksu bir ifade vardır. Saçlar bukleli ve ortada arkaya doğru toplanmıştır. Eser Arkaik Dönem’in ünlü heykeltraşlarından Lysippos’un MÖ 330-320 yılları arasında yaptığı “yayını geren eros” heykelinin bir kopyasıdır.

DİNLENEN SAVAŞÇI

Mermerden yapılan eser; yarı uzanmış vaziyette çıplak olarak betimlenmiş genç bir savaşçıdır. Heykelin vücut ağırlığı bir kaya üzerine yaslanan sol kola verilmiştir. Dalgalı saçları alın üstünden bir bantla tutturulan savaşçının yüzünde sakin bir ifade vardır. Kolunda bir kalkan elinde ise bir kılıç tuttuğu görülmektedir. Sol bacak dizden geriye doğru bükülürken sağ bacak dizden kırılarak öne doğru uzatılmıştır. Eser Polio Çeşmesi’nde yapılan kazılarda bulunmuştur

BÜYÜK ARTEMİS HEYKELİ

Artemis Anadolu’nun Prehistorik çağlardan beri ana tanrıçası olan Kybele ile bütünleşmiş özellikler sergiler. Başındaki yüksek polos tapınak formunda ve üç katlıdır. Kulaklarında küpeleri, boynunda inci kolye, göğsünün altında dört sıra  halinde bereket ve doğurganlıkla ilgili yumrular görülür. Artemis’in belinde dört parçalı rozet ve Efes’in simgesi olan arı motifleriyle bezenmiş ince bir kuşak vardır. Her dikdörtgen içinde aslan, koç, geyik, grifon, arı gibi figürler yerleştirilmiştir.

Kafe
WC
Otopark
Mağaza

Yaz
08:00-21:00 Cumartesi 08:00-21:00 Pazar 08:00-21:00
Gişe Kapanış 20:30
Kış
08:00-18:30 Cumartesi 08:00-18:30 Pazar 08:00-18:30
Gişe Kapanış 18:00

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 354.00TL
Bilet Al

İzmir Efes Müzesi Atatürk Mahallesi Uğur Mumcu Sevgi Yolu no:26 İzmir Selçuk
efesmuzesi@ktb.gov.tr
+90 (232) 892-6010
Hızlı Arama Yol Tarifi
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş