İzmir Tire Müzesi

4 5
Şimdi Kapalı

Tire Müzesi, bir arkeoloji ve etnografya müzesi olup, II. Murat’ın kumandanlarından Halil Yahşi Bey’in yaptırdığı Yahşi Bey Zaviyesi içinde 1935 yılında Tire Halk Evi Müze Kolu tarafından kurulmuştur. Müze 1946 Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce tescil edilerek devlet müzesi olarak hizmete açılmıştır. 1946 yılından 1971 yılına kadar Yahşi Bey Camii müze olarak hizmet görmüştür. 1971 yılında şimdiki binasında hizmete açılmıştır. Müzede taşınır kültür varlıkları iki salonda teşhir edilmektedir.

ARKEOLOJİ SALONUNDA: MÖ 3500 ile MS 1100 yıllarına ait heykeller, mezar stelleri, mermer masa ayakları, mermer ve pişmiş toprak lahitler, cam eserler, bronz eserler, pişmiş toprak figürinler sergilenmektedir.

ETNOGRAFYA SALONUNDA: Yazı takımları, Osmanlı Dönemi’ne ait erkek ve kadın kıyafetleri, el işlemesi karyola örtüleri, peşkirler, Avrupa kökenli olup Osmanlı Dönemi’nde kullanılan seramikler, Çanakkale seramikleri, tablolar ve halılar sergilenmektedir. Bu salonların dışında müzenin ön ve arka bahçesinde açık teşhir kısımları bulunmaktadır.

Ön bahçede Roma- Bizans- Yunan ve Helenistik devirlerden kalma mermerden yapılmış sütun başlıkları, lahit parçaları, pişmiş topraktan yapılmış küpler sergilenmektedir. Arka bahçede ise İslami dönemlere ait mezar taşları kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.

Tire Müzesi 26/06/2020 tarihinde ziyarete kapatılmıştır.

Kapalı

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş