Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

4,6 5
Şimdi Açık

KAMAN KALEHÖYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ

1986 yılında Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü adına Dr. Sachihiro OMURA başkanlığında, Kalehöyük höyüğünde başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin yerinde korunması ve sergilenmesi amacıyla, Türk ve Japon hükümetlerinin ekonomik ve kültürel işbirliği ile 2008 yılında inşasına başlanılan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 10 Temmuz 2010 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kalehöyük höyüğü örnek alınarak bir höyük tarzında inşa edilen, üzeri doğal çimlerle kaplı olarak, doğayla uyumlu görünümü ve sürdürülebilir çevreci tasarımı gibi özellikleri ile mimari açıdan da ülkemizde ve dünyada tek örnek olan müzemiz 2010 yılında, 1950’li yıllardan itibaren Amerika’da gerçekleştirilen ‘En İyi Yeşil Müze (GreenGood Design)’ yarışmasına katılmış ve 2010 Yılında En İyi Yeşil Müze ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, 2012 Yılı Avrupa’nın Müzesi yarışmasına aday olarak gösterilen müzemiz, Portekiz’de yapılan Gala gecesinde Avrupa’daki ilk otuz müzenin arasına girmiştir.

Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü arkeologları tarafından sürdürülen Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale kazılarında elde edilen eserlerin yanı sıra, satın alma ve bağış yoluyla gelen eserlerden oluşan müze eser koleksiyonu, bugün yaklaşık olarak 5.000’e ulaşmıştır. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, arkeolojik eserlerin yanı sıra, arkeolojik yerleşim alanlarının maketleri, sanal gezinti ekranları, 3 boyutlu eser tanıtım ekranları, etkivizyon ve holografik canlandırmalı müze anlatımı sistemleri gibi teknolojik unsurlar ile desteklenmiş sergi salonu, öğrencilere ve eğitime yönelik etkinlikler, çevre halkı ile uyumlu sosyal sorumluluk projeleri gibi unsurlar ile etkin bir müze konumundadır. Aynı zamanda hemen yanında bulunan Prens Mikasa Anı Bahçesi (Japon Bahçesi) ile birlikte oldukça önemli sayıda bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir.

Müzemizde olağan müzecilik faaliyetlerinin yanı sıra, eğitim faaliyetlerine, özellikle ilk ve orta öğretim çağı öğrencilerin eğitimine önem verilmektedir. Bu kapsamda müzemizde her yaz döneminde, ilk ve orta öğretim çağı çocukların katılımları ile “Arkeo-Okul-Yaz Okulu” uygulaması gerçekleştirilmektedir. Yaz Okulu çalışmalarında, Çömlekçi Çarkında Seramik Yapımı, Çivi Yazısı, Kil-Çamur Heykelcik vb. Yapımı, Takı Tasarımı, Mühür Baskısı çalışmaları yaptırılmakta, ayrıca eğitici öğretmen ve yeterli katılım sağlanması durumunda Ebru ve Yaratıcı Drama dersleri verilmektedir. Bu çalışmalarla çocuklara, eğlenerek ve uygulamalı olarak tarihi arkeolojiyi sevdirmek ve öğretmek amaçlanmıştır. Yaz Okulu etkinliklerinde gerçekleştirilen çalışmalardan, yılın farklı dönemlerinde, il ve ilçe içinden veya dışından, grup olarak gelen öğrenciler veya diğer sosyal gruplar da yararlanabilmektedir.

Müzemiz, haftanın tüm günleri, 08.00-17.00 saatleri arasında, Yaz uygulaması kapsamında ise Nisan-Ekim ayları arasında 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Otopark
WC

Yaz
08:00-19:00 Cumartesi 08:00-19:00 Pazar 08:00-19:00
Gişe Kapanış 18:30
Kış
08:00-17:00 Cumartesi 08:00-17:00 Pazar 08:00-17:00
Gişe Kapanış 16:30

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 70.00TL
Bilet Al

Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Fatih Mah. Fatih Cad. No: 69-83-10 Çağırkan/Kaman/Kırşehir
kamankalehoyukmuzesi@ktb.gov.tr
+90 (386) 717-6075
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş