Kasr-ı Hümayun, İzmit’in merkezinde müştemilatı ile birlikte geniş bir alanda yer alır. İlk kez IV. Murat döneminde ahşap temeller üzerine inşa edilmiştir. ancak yangın ve deprem nedeni ile yıkıldığı anlaşılmıştır. Günümüze ulaşan yapı, Sultan Abdülaziz Döneminde (1861-1876) yapılan saraydır. Neo-klasik üslupta , Avrupa-Barok stilinde iki katlı olup, cephesi mermer kaplıdır. Binanın tavan süslemeleri Fransız Ressam Sason’un eseridir.
Sarayın Mimarı Balyan Kardeşlerden Amira Karabet Balyan!dır. Kasr-ı Humayun en önemli özelliği İstanbul dışında yapılan tek saray olmasıdır. 1967 yılına kadar Vilayet ve Ziraat odaları olarak hizmet veren saray binası bu yıldan sonra İzmit Müzesi olarak kullanılmış, 1992 yılında restorasyona alınan Müze 17 Ağustos 1999 depremi ile ağır hasar görmüştür. 2004 yılında başlayan restorasyonu 2005 yılında tamamlanan Kasr-ı Humayun teşhir tanzimi çalışmalarının ardından 16 Ocak 2007 yılında hizmete açılmıştır.
Atatürk Odası, Mustafa Kemal Atatürk’ün Savarona Gemisine ait eşyalarından böbrek şeklinde sehpa ve telefonu, abajuru, koltukları ve deriden yapılmış dinlenme koltuğu, satranç masası ile 16 Ocak 1923 yılında Kurtuluş Savaşı’nı ve Mustafa Kemal Paşa’yı başından beri kalemleriyle destekleyen, İstanbul’da yayımlanan altı büyük gazetenin başyazarı ile ilk basın toplantısı yaptığı , basın mensuplarının isimlerinin bulunduğu temsili toplantı masası ile Atatürk’ün vefatı ile ilgili 1938 tarihli orijinal gazete küpürleri yer almaktadır. Müzenin diğer bölümleri Dinlenme Odası (Sedefli Oda), Kabul Salonu, Yatak Odası ve Hünkar Hamamıdır.
There is no event in this Museum
All Events