Niğde Müzesi

4,8 5
Şimdi Kapalı

Niğde de ilk müzecilik faaliyetleri 2. Dünya Savaşı sırasında, Akmedrese’nin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin deposu olarak kullanılması ile başlamıştır. Ardından 1957 yılında Niğde Müzesi’nin kurulmasıyla Akmedrese onarılmış, teşhir-tanzimi yapılarak Niğde Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 1977 yılında yeni binasına taşınan müzenin 20 Kasım 1982 yılında da ilk teşhir tanzimi yapılmıştır. İhtiyaçlar üzerine müzedeki yeni teşhir ve tanzim 20 Kasım 2001 tamamlanarak, müze yeniden hizmete sunulmuştur.

Niğde Müzesinde Orta Anadolu arkeolojisinin kronolojik düzenle sunulduğu 6 teşhir salonu bulunmaktadır.

1.SALON: Paleolitik ve Neolitik Döneme tarihlenen Kaletepe Obsidyen Atölyesi ve Neolitik Çağa tarihlenen Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük ve Tepecik Höyük kazılarında bulunan opsidyen aletler ile Neolitik ve Kalkolitik Çağın önemli merkezi durumundaki Köşk Höyük kazılarından ele geçirilen ünik eserler ve “Köşk Höyük Kalkolitik Ev”inin birebir kurgusu teşhir edilmektedir.

2. SALON: Eski Tunç Çağına tarihlenen Göltepe Höyüğü buluntuları ile höyüğün karşısında yer alan Kestel kalay maden ocağındaki galeri girişi teşhir edilmektedir. İkinci büyük vitrinde ise; Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın önemli merkezi olan Acemhöyük (Puruşhanda) kazısında açığa çıkarılan saray buluntuları sergilenmektedir.

3. SALON: Geç Hitit şehir devletlerinden Nahita ve Tuvanuva krallıklarına ait fırtına ve bereket tanrısı stelleri, Hitit Hiyeroglifiyle yazılmış kitabeler, Kaynarca Tümülüsü buluntuları, Frig dönemi seramikleri ve “Göllüdağ Aslanı” sergilenmektedir.

4. SALON: Helenistik, Roma ve Bizans Dönemi buluntularına ayrılmıştır. Salonda; Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazılarında ele geçirilen buluntular, Roma Dönemi heykeltıraşlık eserleri ve heykelcikleri ile Bizans Dönemi eserleri yer almaktadır.

5. SALON: Sikke ve mumyalar teşhir edilmektedir. A-Sikke Bölümü: Sikke basım tekniği ve genel tanımlar, kronolojik sırayla Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami-Osmanlı dönemi sikkeleri ile Selçuklulardan kalma gümüş define ile Kapadokya Krallığına ait Tepebağları definesi yer alır. B-Mumya Bölümü: Aksaray Ihlara Vadisi’nde bulunan “Rahibe Mumyası” ile Çanlı Kilise’den çıkarılan 4 adet çocuk mumyası sergilenmektedir.

6. SALON: Bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş Etnografik kültürünün tanıtıldığı salonda silahlar, el yazmaları, yazı takımları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, âlemler, takılar ile Kaçar Türklerine ait bir sini teşhir edilmektedir. Salonda birde geçen yüzyılda Niğde evinde akşam yemeği hazırlık teması oluşturulmuştur.

Kapalı

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş