Çanakkale Namazgah Tabyası Müzesi

5 5
Şimdi Kapalı

Namazgâh isminin tabyanın genel formunun İslam mimarisindeki “Namazgâh” yapılarına benzemesinden ya da askerlerin savaş zamanında burada toplu olarak namaz kılmalarından dolayı verildiği anlatılmaktadır. Muharebeler sırasında farklı işlevlerde kullanılan çeşitli boyutlarda 26 bonet bulunmaktadır.

Merkezi konumda olan bonet günümüzde müze alanı olarak teşhir ve tanzim edilmiştir. Namazgâh Tabyasına girişte sizi yapının 1/100 ölçekli maketi karşılamaktadır. Masa vitrinlerdeki teşhirlerde restorasyon sırasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan parçaların yanı sıra tarihsel arşivlerden bulunan fotoğraflar ve çizimleriyle birlikte birçok savaş objesi görülebilir. Yine fotoğraflar ile zengileştirilen bilgi panolarında Namazgâh Tabyasında 18 Mart 1915 tarihinde ve sonrasında yaşananlar ele alınmıştır.

Sinevizyon bölümünde Çanakkale Muharebelerinde batırılan İngiliz ve Fransız donanmasına ait gemilere yapılan dalışların konu edildiği “Derinlerden Yansımalar” belgeseli izlenebilir. Ziyaretçiler tarafından başlatılabilen canlandırma sayesinde 18 Mart günü Çanakkale Boğazında yaşanan şiddetli çarpışmalar esnasında Namazgâh, Hamidiye ve Mecidiye Tabyaları arasındaki haberleşme sürecinden kısa bir kesit deneyimlenebilmektedir. Odanın çıkışında sizleri İtilaf donanmasının kaybettiği büyük zırhlıların batık maketleri karşılamaktadır.

Namazgâh Tabyası Müzesini gezerken karşılaşacağınız yıkılmış ve camla kapatılmış alan bir savaş gemisinden atılan yüzlerce kiloluk merminin tahrip ettiği bölümdür. Burada oldukça sağlam ve korunaklı bir yapının kilometrelerce öteden atılan mühimmat tarafından ne ölçüde tahrip edilebileceği rahatlıkla görülebilir.

Otopark

Yaz
09:00-19:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 09:00-19:00 Pazar 09:00-19:00
Gişe Kapanış 18:30
Kış
09:00-17:00 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 09:00-17:00 Pazar 09:00-17:00
Gişe Kapanış 16:30

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) 20.00TL
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 40.00TL
Bilet Al

Çanakkale Namazgah Tabyası Müzesi 17900 Kilidülbahir Kalesi Sarı Kule Yanı Kilitbahir Köyü /Eceabat /Çanakkale
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş