Çanakkale Alçıtepe 1915 Siper ve Hilal-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanları

5 5
Şimdi Açık

ALÇITEPE 1915 SİPER ve HİLAL-İ AHMER HASTANESİ CANLANDIRMA ALANLARI

Çanakkale Muharebeleri sırasında 5’inci Ordu Menzil Teşkilatına bağlı hastanelerin yanı sıra Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti’nin bölgede kurduğu seyyar hastaneler önemli rol oynamıştır. Cephede yaralanan askerlerin öncelikle çantalarına dikili halde bulunan “Harp Paketi” içindeki malzemelerle yarasını tedaviye başladığı bilinmektedir. Sıhhiye erleri tarafından gerideki “yaralı yuvalarına” taşınan askerler sonrasında basit operasyonların yapılabildiği “sargı yerlerine” son olarak da cephe gerisindeki hastanelere taşınmışlardır. Alçıtepe’de tasarlanan canlandırma alanı ziyaretçilerine cephe gerisindeki bir hastanenin tüm detaylarıyla deneyimleme imkânı sunmaktadır.

Ziyaretçiler hastane canlandırmasını gezerken 1915 yılında yaşanan şiddetli çarpışmalarda savaş suçu kabul edilen bir olaya da tanıklık etmektedirler. Düşmana ait uçaklar tarafından bombalanan bir sargı yerinde yaşananlar alandaki ses yerleştirmeleriyle gezenleri o anlara götürmektedir.

Hastaneleri düşman tayyarelerinden koruyan makineli tüfek siperinden başlayan ziyaret noktaları içerisinde, çayhane, ameliyathane, ambar, kayıt ve ilk müdahale çadırları, etüv makinası ve hayatını kaybeden askerlerimizin tutulduğu gölgelik adı verilen alanlar bulunmaktadır. Revir çadırı, su dağıtan saka erinin bulunduğu istasyon ve atlı ambulans canlandırmanın tamamlayıcı unsurlarıdır. 1915 tarihinde yaşanan çarpışmalarda yaralanan bir askerin taşındığı güneşlikli orijinal bir sahra sedyesini görmek o günleri hissetmek için bu duygu yüklü alanı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

ALÇITEPE 1915 SİPER CANLANDIRMA ALANI

Vatan için

ya Hücum ya Ölüm...

Çanakkale Cephesi, I. Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı noktalardan biridir. 25 Nisan 1915'te başlayan kara muharebeleri kısa sürede siper çatışmalarına dönmüştür. Yaşam ve ölüm arasında mücadele veren askerler için hayati öneme sahip siperler Çanakkale'de yaşanan savaşın sembol alanlarıdır. Aralarındaki mesafe 8-10 metreye düşen siperler, on binlerce insanı barındıran karmaşık savaş ve yaşam mekanları içerir. Siper Canlandırma Alanı, Arıburnu bölgesinde Türk ve Anzak askerleri arasında yaşanan siper muharebelerinden ilham alınarak oluşturulmuştur.


 

Siper Alın!

1915’e Dönüyoruz.

Siper hattına girerken çarpışmaların en şiddetli anlarını yansıtan sesleri duymaya başlayacaksın. Keşif uçaklarının sesleri, makineli tüfek ve bomba seslerine karışacak. Zaman değişecek ve kendini 1915 yılında Çanakkale siperlerinde bulacaksın.

Siper hattında ilerlerken savaşın gerçek yüzüyle karşılaşacaksın. Artık sen de bir askersin. Siper yaşamının farklı yönlerine tanık olurken; siper periskopu ile düşman hatlarına bakacak, havaya uçurulmak üzere hazırlanan bir lağım tüneli görecek, taarruza kalkan askerlerin arasından geçecek, yaralanan arkadaşı için sıhhiye çağıran bir askerin duygularına ortak olacaksın.

Askerlerimizin Siper Hayatına Tanık Olun...

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı tarafından kurgulanan canlandırma alanında sizleri, muzaffer komutanlarımız ve askerlerimizin fedakârlıklarına tanıklık etmeye davet ediyoruz.

Siper Canlandırma Alanı, I. Dünya Savaşı'nın karakteristik bir özelliği olan siper hayatına ışık tutmakta, ziyaretçiğe askerin cephede yaşadığı şartları deneyimime fırsatı sunmaktadır.


 

Otopark
Cami
WC

Yaz
09:00-19:00 Cumartesi 09:00-19:00 Pazar 09:00-19:00
Gişe Kapanış 18:30
Kış
09:00-17:00 Cumartesi 09:00-17:00 Pazar 09:00-17:00
Gişe Kapanış 16:30

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 50.00TL
Bilet Al

Çanakkale Alçıtepe 1915 Siper ve Hilal-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanları
tarihialanbaskanligi@ktb.gov.tr
+90 (286) 814-1128
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş