Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

4 5
Şimdi Kapalı

Kocaeli İli, Gebze İlçesi, Eskihisar Mahallesinde iskeleye hakim meyilli bir arazi üzerinde koruluğu ile bir bütün teşkil etmektedir. 

İlk Türk Müzecisi ve Ressam Osman Hamdi Bey (1842-1910) tarafından, Gebze, Eskihisar’da resimhanesi, kayıkhanesi ve müştemilatı ile birlikte planlarını Osman Hamdi Beyin çizdiği iki katlı yapı 1884 yılında inşa edilmiştir. Osman Hamdi Beyin 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği ve en güzel tablolarını yaptığı bu köşk, I. Dünya Savaşında karargah komutanlığına tahsis edilmiştir. İsmet İnönü İstiklal Savaşına giderken birkaç gün burada kalmış, 1933 yılında köşkü ziyaret etmiştir. 1945 yılında resimhanenin ahşap olan üst katı yanmış, koru ve binalar 1966 yılında tescil edilmiş, onarımdan sonra 1987 yılında Osman Hamdi Bey Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 

Osman Hamdi Bey Köşkü, Resimhane, Kayıkhane ve müştemilatı kısımları yapıldığı özelliklerini yansıtmaktadır. Ayrıca Osman Hamdi Bey Köşkünün giriş katında bulunan ahşap kapı kanatlarındaki çiçek resmileri Osman Hamdi Bey tarafından çizilmiş olup tabloları değerinde olduğu düşünülmektedir. 

Osman Hamdi Bey Köşkü, Resimhane, Kayıkhane ve müştemilat bölümleri 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi edilmiş olup gerekli restorasyon ve teşhir-tanzim uygulamaları tamamlandıktan sonra ziyarete açılması planlanmaktadır.

Müze geçici süreliğine kapalıdır.


 

Kapalı

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş