Konya Etnografya Müzesi

5 5
Şimdi Açık

KONYA ETNOGRAFYA MÜZESİ

Etnografya Müzesi 1975 yılında hizmete açılmıştır. Zemin katta girişte Dr. Mehmet Önder konferans salonu, müze teşhir salonu ve alt katında halı bölümü yer almaktadır. Birinci katta idari hizmet büroları ve eser depoları bulunmaktadır.

Müze teşhir salonunda Refet Yardımcı’nın kadın kıyafetleri, değişik işlemeli örtü ve peşkirlerden oluşan etnografik eser koleksiyonu, Kenan Özbel’in iğne oyası, kese, Türk kumaş örnekleri ile satın alma ve hediye yolu ile müzeye kazandırılan Konya ve çevresine ait geleneksel Türk El Sanatları ürünleri sergilenmektedir.

Kadın giysilerinden kadife, saten, atlas gibi kumaşların üzerine sim sırma, kordon tutturma ve değişik kasnak işleme tekniklerinde bindallı, elbise, şalvar-işlik-cepken, yelek ve kaftanlar; kadın süs eşyalarından gümüş ve bafun malzemeden kemer tokaları, askı, bilezik ve küpeler, tepelikler; örme ve kumaş para, saat, mühür keseleri, yün çorap ve eldivenler, kadife, keten, atlas, saten cinsi kumaşlar üzerine kasnak işleme tekniklerinden Türk işi, sim sırma, hesap işi, çin iğnesi, tel kırma, sarma gibi tekniklerde bohça, peşkir, uçkur, yastık ve yatak takımları yer almaktadır. 

Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'ne ait değişik boyutlarda madeni anahtar ve kilit örnekleri, mutfak kaplarından bakır ve pirinç malzemelerden döğme tekniğinde yapılmış kazanlar, tencereler, tas, sini, lenger, ibrik ve şifa tasları, cam ve porselen kaplar; gümüş ve pirinçten şamdanlar, buhurdanlar; ahşap ve madeni malzemelerden değirmenler, kahve tavaları, dibekler, kahve kutuları, fincan ve fincan zarflarından oluşan kahve takımları sergilenmektedir.

Koka, kehribar, akik, oltu taşı, sedef, fildişi gibi malzemelerden yapılmış zengin tesbih koleksiyonu; tütün içiminde kullanılan ağızlıklar, lüleler, tabakalar ve tütün keseleri teşhir edilmektedir.

Osmanlı Dönemi hat sanatı örnekleri, Kur’an-ı Kerim ve diğer elyazmaları, hat sanatında kullanılan malzemelerden, mühreler, divitler, kâğıt makasları, kalemtıraş ve maktalar, yazı çekmeceleri, sedef kakmalı rahleler, konsol ve aynalar bulunmaktadır.

Osmanlı ateşli silahlarından çakmaklı ve kapsüllü tabanca ve tüfekler, barutluklar, ateşsiz silahlardan kılıç, kama, hançer, yay, ok, sadak örneklerine yer verilmiştir.

Teşhir salonu alt katında bulunan halı bölümünde özellikle Selçuklu Dönemi’ne ait nadir halı parçaları ile birlikte Osmanlı ve Cumhuriyet Devri’ne ait Konya bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun değişik halı merkezlerinde dokunmuş örneklere yer verilmiştir. Bunlar arasında Anadolu’nun en eski ahşap direkli camilerinden Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nde bulunan en eski ve karakteristik Selçuklu halıları, Konya Alaaddin Camii, Selimiye Camii ve Konya Mevlâna Dergâhı’nda bulunan halılar en önemli örneklerdendir.

Konya bölgesinden Karapınar, Sille, Lâdik, Giçimuhsine, Kavak, Karaman, Derbent halıları ile Uşak, Kula, Gördes, Mucur gibi önemli halı merkezlerinin örnekleri sergilenmektedir.

Müze binası Konya şehir merkezinde, Merkez Meram İlçesi, Sahib-i Ata Mah. Sahib-i Ata Caddesi, No: 95’te bulunmaktadır.

WC
Otopark

Yaz
10:00-16:30 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-16:30 Pazar 10:00-16:30
Gişe Kapanış 16:30
Kış
10:00-16:30 (Pazartesi : Kapalı) Cumartesi 10:00-16:30 Pazar 10:00-16:30
Gişe Kapanış 16:30

0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar Ücretsiz
0 - 8 yaş - yabancı uyruklu çocuklar Ücretsiz
65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları Ücretsiz
Öğrenci(Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) Ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) Ücretsiz
Bilet Al

Konya Etnografya Müzesi Sahipata Mh. Sahipata Cd. No:95 Meram/KONYA
konyaetnografyamuzes@ktb.gov.tr
+90 (332) 351-8958
Hızlı Arama Yol Tarifi

Bu müzede etkinlik yok

Tüm Etkinlikler
Müze Plan Müze Broşür Puan Ver
Menu
English
Giriş