5 Soruda Kazı Alanları: Teos

6.08.2021

5 Dakika

Teos, Antik Dönem’in önemli liman kentlerinden biridir. Bu değerli ören yeri, Türkiye'nin muhteşem kenti İzmir'in yakınlarında yer alır. Teos kentinde yaşamış önemli isimler arasında Antik Dönem’in ünlü şairleri Antimachos ve Anacreon, filozof Nausiphanes ve Democritos, tarihçi Hecataios ve Aristoteles'in kütüphanesini satın alan kitap koleksiyoncusu Apellicon yer alıyor.

Teos Antik Kenti’nin, on iki İyon şehir devletinden biri olduğunu belirten Prof.Dr.Musa Kadıoğlu, kentle ilgili görüşlerini açıklamaya şöyle devam ediyor: “İki doğal liman ve kıyı boyunca uzanan verimli topraklarının, Proto-Geometrik Dönem’deki kuruluşundan itibaren Teos’un refahına katkıda bulunmuş olması muhtemeldir. Kent içindeki çeşitli binalar, Teos’un Arkaik Dönem’den Roma İmparatorluk Dönemi’nin sonuna kadar önemini koruduğunun kanıtıdır.”

Teos Antik Kenti'ni özel kılan diğer nitelikleri öğrenmek için Prof. Dr. Kadıoğlu ile yaptığımız röportaja göz atabilirsiniz. 
 


Teos’un Tarihi 

Mavi ve yeşilin birleştiği muhteşem bir coğrafyada yer alan Teos, İzmir’in Seferihisar ilçesi sınırları içinde yer alır. Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre Teos’ta yerleşim tarihi Proto-Geometrik Dönem’den itibaren başlar. Teos, coğrafi avantajları ve konumu sayesinde kısa sürede büyük bir ticaret ve liman şehri haline gelmiştir. 

Anadolu’nun çoğu antik kentinde olduğu gibi Teos da, MÖ 545 yılından sonra Pers hakimiyeti altına girer. Ege’de bulunan on iki İyon kentinin oluşturduğu İyon birliğine dahil olan Teos, daha sonra Pergamon Krallığı’na bağlanır. MÖ 129 yılından itibaren ise kentte Roma Dönemi başlar. Kentte görülen mimari eserlerin niteliğine bakıldığında, Roma Dönemi’nde de Teos’un önemini devam ettirdiğini söyleyebiliriz. 

Kentte öne çıkan yapılara bakacak olursak, en önemlilerinden birinin Dionysos Tapınağı olduğunu görürüz.  Antik Dönem’in en büyük ve önemli Dionysos tapınaklarından biri olan bu görkemli yapı gerçekten görülmeye değerdir. Mimar Vitrivius’un kitabına göre bu yapı, Antik Dönem’in ünlü mimarı olan Hermogenes’in yarattığı bir şaheserdir. Kentin koruyucu tanrısı olan Dionysos adına yapılan bu tapınak, Dionysos kültünün festivalleri ve şenliklerine de ev sahipliği yapardı.

Teos’ta görmeniz gereken bir diğer yapı ise meclisin toplandığı ve önemli kararların alındığı Bouleterion’dur (Meclis Binası). Bugün oldukça iyi korunmuş durumda olan yapı, 16 oturma sırasından oluşuyor. Burada ortaya çıkarılan yazıt ve heykel kaideleri, Teos halkının yaşantısı hakkında bize oldukça değerli bilgiler verir. 

Önemli bir liman kenti olan Teos’un Güney Limanı da görülmeye değer bir başka yapıdır. Güney Limanı’nın iskelesi Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş tarihi iskele örneklerinden biridir. Limanın ucunda küçük bir kilise yapısına da rastlanır. Zenginliğini deniz ticaretine borçlu olan kentin limanı, muhteşem manzarası ile ziyaretçilerini büyüler. 

Teos’ta görülebilecek diğer yapılardan bazıları ise Agora, Tiyatro, Hellenistik Dönem Surları ve Agora Tapınağı’dır. Bu görkemli eserleri içinde barındıran kenti ziyaret ettiğinizde, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntıların yanı sıra asırlık zeytin ağaçlarını da görebilirsiniz. Antik kentin ihtişamlı tarihine tanıklık etmiş ihtiyar bilgeleri andıran zeytin ağaçları, eşsiz yapıları ve tarihi ile Teos Ören Yeri ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim yaşatmayı bekliyor. Ayrıca antik kentteki kazılardan çıkarılan eserleri görmek için İzmir Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilir, kentin tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Menu
English
Giriş