8/19/22
5 Minute
Türkiye’de deniz tatili denince muhteşem plajlarıyla belki de ilk akla gelen şehir olan Antalya, geçmişi MÖ 2. yüzyıla uzanan bir şehir olarak birçok eşsiz tarihi esere de sahiptir. İnsanlık tarihi boyunca birçok önemli medeniyetin kuruluşuna tanıklık eden Akdeniz kıyıları boyunca uzanan ilin sınırlarında bulunanlar da hesaba katılınca, bu tarihi zenginlik Antalya’nın en az denizi ve kumu kadar ilgi çekici olan bir başka yönünü ortaya çıkarır.
Patara, Perge, Myra gibi mutlaka görülmesi gereken benzersiz antik kentlere ev sahipliği yapan Antalya’da her biri ziyaret edilmeyi bekleyen birçok müze bulunuyor. Denizin ve kumun tadını çıkarırken yanı başınızdaki tarihin benzersiz büyüsünü kaçırmak istemezsiniz diye düşünüyoruz. Bu sebeple muhteşem plajları, tepede gülümseyen güneşi ve masmavi denizinin cazibesiyle dikkatleri üstüne çeken Antalya’da görülebilecek müzeleri keşfetmeniz için bir rehber hazırladık. Antalya’da mutlaka görmeniz gereken 5 müze hakkındaki bilgileri yazımıza bulabilirsiniz.
Myra Antik Kenti’nde yer alan ve tüm dünyada “Noel Baba” olarak bilinen Aziz Nikolaos’un mezarının da bulunduğu kilise, günümüzde Aziz (St.) Nikolas Anıt Müzesi adıyla ziyaretçilerine kucak açıyor. Orta Çağ boyunca bir hac merkezi olan kilise, Hristiyanlık tarihindeki öneminin yanı sıra 1042 yılına tarihlenen bir Bizans Dönemi eseri olarak da görülmeye değer bir yapıdır. 11. yüzyıldan kalma duvar resimlerinde Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı konsül toplantılarının tasvir edildiği kilise, her yıl 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Osmanlı dönemine tarihlenen iki konağın düzenlenmesiyle oluşturulan Antalya Etnografya Müzesi’nde yakın tarihte Antalya ve çevresinde yaşayan insanların gündelik yaşamlarına ilişkin kültürel nesneleri görmeniz ve yerel hayatı keşfetmeniz mümkün. Müzede Aspendos Tiyatrosu’ndan getirilmiş çini parçaların yanı sıra İznik, Kütahya ve Çanakkale gibi ünlü seramik merkezlerinde üretilmiş eserler de sergilenmektedir. Yöredeki gündelik ve ev hayatına ilişkin canlandırmaların da görülebildiği müzenin bahçesinde ise Selçuklu ve Osmanlı Devleti zamanından kalma kitabeler, mezar taşları ile gülle ve toplar sergilenmektedir..
Anadolu Uygarlıkları, Alanya Kalesi, Gemi ve Denizcilik gibi temalara sahip salonları bulunan Alanya Müzesi’nin en dikkat çekici eseri MÖ 4. yüzyıla tarihlenen bronz döküm Herakles heykelidir. Alanya ve yakın çevresinde gerçekleştirilen kazılardan çıkarılan buluntuların da sergilendiği müze, interaktif olanaklarıyla da ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. Çocuklar için kurgulanmış özel bir bölüme de sahip olan müzede ziyaretçiler interaktif bir uygulamayla antik bir geminin dümenine geçme şansını da yakalıyor.
Elmalı çevresinde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen kalıntıların sergilendiği Elmalı Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan en önemli parça “Yüzyılın Hazinesi” olarak da bilinen Elmalı Sikkeleri’dir. Bölgede gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan antik mezar odalarının rekonstrüksiyonlarının da dikkat çekici eserler olarak yer aldığı müzede Kalkolitik Çağ’a kadar uzanan bir tarihi kesite ait kalıntılar sergilenmektedir.
Dünyanın önde gelen müzelerinden biri olan Antalya Müzesi, 30 bin metrekareye yayılan alanı, 14 salonu, çocuk bölümü ve bahçesiyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müzeler arasında yer alır. Müze, tarih öncesinden Osmanlı dönemine uzanan geniş bir koleksiyona sahiptir. Karain Mağarası’nda bulunan Neanderthal iskeletinin parçaları, Perge Antik Kenti’nin paha biçilmez heykelleri, Elmalı Sikkeleri ve “Noel Baba” olarak da bilinen Aziz Nikolaos’tan adını alan Aziz Nikolaos Kilisesi’nde bulunan kalıntılar, müzenin koleksiyonunda en çok dikkat çeken eserler arasında yer alır.
Antalya Müzesi’nin koleksiyonunu özel kılan ve Perge Ören Yeri’nden çıkarılan eserler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve Perge Ören Yeri’nde nasıl bir deneyim yaşayabileceğinize dair fikir edinmek için blog yazımızın yanı sıra Turkish Museums Youtube kanalında yer alan "Uncovering: Perge" isimli videomuzdan da yararlanabilirsiniz.