2024’te Türkiye’de Görmeniz Gereken 5 UNESCO Alanı

12/28/23

8 Minute

2023 yılını birbirinden güzel ören yerlerini ve müzeleri gezerek geçirenler ve 2024 için yeni yerler tanımak isteyenleri buraya alalım!

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, bu medeniyetlerin izlerini taşımaya devam ediyor. Ev sahipliği yaptığı ören yerleri, doğal güzellikleri ve somut olmayan kültürel miras ögeleriyle ilgi çeken Türkiye, doğal olarak insanlığın ortak mirasının korunmasında önemli bir rol oynayan UNESCO'nun da gündemine giriyor.

Birleşmiş Milletler topluluğuna bağlı bir sosyal örgütlenme olan UNESCO, Dünya Mirası Listesi ile insanlığın ortak mirasına ait önemli tarihî yerleri ve doğal alanları öne çıkararak bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasını amaç ediniyor. Türkiye de ev sahipliği yaptığı doğal güzellikler ve tarihî alanlarla bu listede kendine yer buluyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 1199 miras alanından 21’i Türkiye’de yer alıyor. 2024 gezi planlarınızda üst sıralarda yer almaya aday UNESCO alanlarından 5 tanesini bizimle keşfetmeye ne dersiniz?


1. Gordion Örenyeri 

Gordion Örenyeri

2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran, Frig Krallığı’nın merkezi ve efsaneleriyle ünlü Gordion Örenyeri, 2024'te mutlaka ziyaret etmenizi önereceğimiz yerlerden biridir. Bölgedeki önemli arkeolojik alanlar arasında yer alan örenyeri, Erken Tunç Çağı’na kadar götürülebilen tarihiyle de oldukça ilgi çekicidir. Frig soylularının ve ileri gelenlerinin mezarları olan tümülüslerle çevrili alan, Türkiye’nin en büyük 2. tümülüsü olan Büyük Tümülüs’e de ev sahipliği yapmaktadır. Gordion Örenyeri'nden çıkarılan farklı dönemlere ait eserleri ise Gordion Müzesi’nde görmeniz mümkün.

2. Nemrut Örenyeri

Nemrut Örenyeri

Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnetini göstermek için kireç taşı bloklarından yaptırdığı ve iyi korunmuş 8-10 metrelik heykelleriyle 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulan Nemrut Örenyeri, Helenistik Dönem'e tarihlenir. Nemrut Dağı yamaçlarında boy gösteren bu heykellerin yanı sıra örenyerinde Kommagene Krallığı’nın Pers soyuna ait krallarının kabartma stellerini görmek mümkündür. Nemrut Örenyeri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Türkiye’nin UNESCO Alanları: Tanrılarla Tokalaşılan Zirve, Nemrut adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Boğazköy Hattuşa Örenyeri

Boğazköy Hattuşa Örenyeri

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulan Boğazköy Hattuşa Örenyeri, Anadolu’nun en önemli açık hava müzelerinden biri olarak ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllar boyu hizmet vermiş bu yerleşim alanı, ziyaretçilerini Hitit uygarlığının gelişmiş sanatı ve mimari örnekleri ile tanıştırıyor. Boğazköy Hattuşa Örenyeri ziyaretinizde kent surlarını, Kral Kapısı’nı, Aşağı ve Yukarı Şehir’i, kralların ikamet ettiği Büyük Saray’ı ve Hattuşa’nın simgesi haline gelen Aslanlı Kapı'yı görmeniz mümkün. Boğazköy Hattuşa Örenyeri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz Türkiye’nin UNESCO Alanları- Bin Tanrılı Şehir: Hattuşa adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Afrodisias Örenyeri

Afrodisias Örenyeri

2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulan Afrodisias Örenyeri, Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmış olan Afrodisias, günümüze dek korunan anıt yapılarıyla öne çıkar. Antik dünyanın en iyi korunmuş stadyumu ve anıtsal tapınak yapısıyla dikkatleri üzerine çeken Afrodisias’ın, ev sahipliği yaptığı beyaz mermer tiyatro ile de görülmeye değer bir alan olarak gezi listenize üst sıralardan giriş yapacağına eminiz. Örenyerinin girişinde yer alan Afrodisias Müzesi’nde ise alandaki kazılarda çıkarılmış olan çeşitli dönemlere ait eserleri görebilirsiniz. Afrodisias Örenyeri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve gezi planınızı daha ayrıntılı yapmak isterseniz Mermerde Ölümsüzleşen Güzelliğin Şehri: Afrodisias adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Hierapolis Örenyeri

Hierapolis Örenyeri

1988 yılında hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Hierapolis Örenyeri, Denizli sınırları içerisinde yer alır. Milattan önce 2. yüzyıla tarihlenen kentin Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera’dan dolayı Hierapolis adını aldığı düşünülür. Geç Helenistik ve erken Hristiyanlık dönemlerinden kalıntıların bulunduğu önemli bir açık hava müzesi olan kente ün kazandıran faktörlerden biri de Pamukkale Travertenleri’nin yanı başında yer almasıdır. Tarihin her döneminde bir inanç ve şifa merkezi olan kentte sütunlu galerilerle çevrili caddeyi, geçmişte gladyatör dövüşlerinin de yapıldığı tiyatroyu, hamamları ve Apollon Kutsal Alanı’nı görebilirsiniz. Bu şifa merkezinin tarihini anlatan eserleri ise Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Müzesi’nde görmeniz mümkün. Hierapolis Örenyeri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Türkiye’nin UNESCO Alanları: Pamukkale Hierapolis Örenyeri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tarih ve kültürün buluştuğu gezilerle bir yılı daha geride bıraktık. 2024 yılında da Türkiye’nin zengin tarihî ve kültürel mirasının eşlik ettiği yeni geziler için planlarınızı yapmaya başladıysanız her biri kendi öyküsünü anlatan UNESCO alanlarını gezi planınıza mutlaka eklemelisiniz. Unutulmaz anılar ve yeni keşiflerle dolu bir deneyim için sizi de Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ören yerlerine bekliyoruz!

Menu
English
Login