Balıkesir’in 4 Antik Kenti

26.12.2023

5 Dakika

Balıkesir’in 4 Antik Kenti

 

Ege ve Marmara Denizlerinin, muhteşem bir doğal yaşam alanı olan Kaz Dağı ile buluştuğu, Ayvalık, Akçay ve Altınoluk gibi popüler deniz tatili bölgelerine sahip olan Balıkesir, aynı zamanda görülmeye değer tarihi varlıklara ev sahipliği yapar. Çeşitli statülerde koruma altına alınmış doğal güzellikler arasında kendinizi yenilenmiş hissedeceğiniz bir tatilin Türkiye’de akla gelen ilk adreslerinden olan şehrin eşsiz tarihi değerleri arasında görkemli antik kentler de bulunur. Denizin ve Kaz Dağı’nın dünyaya armağan ettiği bol oksijenin tadını çıkarmak için Balıkesir’i tercih etmeniz halinde gezebileceğiniz bu antik kentleri sizlere kısaca tanıtacağız.


Kyzikos Antik Kenti

 

Antik Çağ’da Arktonnessos olarak bilinen Kapıdağı Yarımadası’nın anakarayla birleştiği noktada yer alan Kyzikos Antik Kenti, tarihi boyunca gördüğü depremlerle sarsıldığından, yerleşimcileri bu bölgeyi terk etmeye karar verirler. Ancak kentin sınırları içindeki üç liman, Hadrian Tapınağı ve amfitiyatro bu kentin önemli bir yerleşim yeri ve ticaret merkezi olduğuna işaret eder. Geçmişte etrafının surlarla çevrili olduğu anlaşılan kentte bu surlar üzerinde yer alan Akropol, Hytos, Hadrian Tapınağı’nın doğusundaki kapı ile Thrakia kapısına ait kalıntılara ulaşılmıştır. Bir dönem kireç ocağı olarak da kullanıldığı düşünülen Hadrian Tapınağı’nın üç galerisi, bir amfitiyatro ve bir tiyatro yapısının kalıntıları kentte görebilecekleriniz arasındadır. 


Antandros Antik Kenti

 

Altınoluk’un 4 kilometre doğusunda, Kaz Dağı’nın eteklerinde yer alan Antandros Antik Kenti’nin tarihinin MÖ 10. yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. Ünlü tarihçiler Heredot ile Strabon’un eserlerinde de geçmişine dair bilgilere rastlayabileceğiniz kentin MÖ 7. ve 2. yüzyıllar arasında kullanıldığı düşünülen nekropolündeki kazılarda ortaya çıkarılan mezar hediyeleri Bandırma Müzesi’nde sergilenmektedir. Kentte bulunan en önemli kalıntılardan biri de bir Roma villasının dikkat çekici ve epey iyi korunmuş olan taban mozaiği ile freskleridir. 


Adramytteion Antik Kenti

 

Burhaniye ilçesinin batı kıyısındaki Ören Mahallesi’nde bulunan Adramytteion Antik Kenti’nin kalıntıları, yaşayan şehir dokusuyla iç içe geçmiş ve mahalleye yayılmış haldedir. Körfeze de ismini vermiş olan kentte oldukça iyi korunmuş bir antik liman, limana hakim konumda depo yapıları, Bizans Dönemi konutları ve gündelik kullanım objeleri, bir kilisenin kalıntıları, bir seramik fırını ile Geç Antik Çağ mezarları bulunmuştur. Adramytteion kentini görebileceğiniz Ören, Türkiye’nin ilk planlı turistik beldelerinden biridir. Kaz Dağı manzaralarına, kendine özgü bir mimariye ve düşük yoğunluklu bir yerleşime sahip olan Ören, doğal ve tarihi zenginliklerin iç içe geçtiği muhteşem bir tatil imkanı sunar.


Daskyleion Antik Kenti


Balıkesir’in doğal güzelliklerinden biri olan Kuş Cenneti’nin yakınındaki Daskyleion Antik Kenti’nin adı, MÖ 650’li yıllarda kente yerleşen, dönemin ünlü Lidya Kralı Daskylos’tan alır. Perslerin Anadolu’da kurdukları Satraplık yönetim sisteminin merkezlerinden birine ev sahipliği yaptığı düşünülen kentte sürdürülen kazı çalışmalarında birçok farklı döneme ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Frig ve Lidya surları, Akhamenid evrede inşa edilmiş olduğu düşünülen bir tören yolu, yönetimsel ve dinsel işlevi olduğu düşünülen üç odalı bir yapı, bir Lidya dönemi mutfağı, Helenistik Dönem ve Orta Çağ yapı kalıntıları antik kentte bulunan mimari ögeler arasındadır. Daskyleion’da yapılan kazıların diğer buluntuları da Bandırma Müzesi’nde sergilenmektedir.
Menu
English
Giriş