Eserlerden Tavsiyelere Ne Dersiniz?

21.07.2020

7 Dakika

Dünya, son zamanlarda küresel pandemi sebebiyle benzeri yaşanmamış bir dönemden geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), farkındalığı yaymak konusunda yaratıcı kişi ve topluluklara yardım çağrısında bulundu.

Talent House’un internet sitesindeki yazıya göre: "Dünyayı değiştirecek güce sahipsiniz. Avrupa Birliği’nin (AB) COVID-19’un yayılımını durdurmak için yardımınıza ihtiyacı var. AB; kritik halk sağlığı mesajlarını, farklı kültürler, diller, topluluklar ve platformlardaki insanları ilgilendirecek ve bilgilendirecek çalışmalara dönüştürmede yardımınıza ihtiyaç duyuyor.”

Biz de bu çağrıya bildiğimiz en iyi şekilde cevap verdik: Eserlerden tavsiyeler sunarak! Serimizi aşağıdan inceleyerek sağlıklı kalmak için tavsiyelere göz atabilirsiniz.

“Yüzeyleri sıklıkla temizle. Sağlıklı kal.” – Athena Heykeli (İzmir Müzesi)

Antik dönemin bilge tanrıçası Athena’dan, sahip olduğu bilgeliğe yakışır bir tavsiye geliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre bireyler virüs bulaşmış yüzeylere dokunarak ve sonrasında yüzlerine dokunarak enfekte olabilirler. Bu nedenle tanrıça Athena’nın sözüne uyup yüzeyleri sık sık temizlememiz, pandemi sürecini bir an evvel atlatmamız açısından büyük önem taşıyor. 

“İletişimde kal. Sağlıklı kal.” – Oturan Kadın Heykeli (Troy Müzesi)

Covid-19 pandemisi süreciyle ilgili bu tavsiyede, Troya Müzesi’nden Oturan Kadın Heykeli’ne kulak veriyoruz. Pandemi nedeniyle belki evden çıkamıyor ve sevdiklerimizle yüz yüze görüşemiyor olabiliriz. Ama teknolojinin olanaklarının parmak ucumuzda olduğunu unutmamalıyız. İnternet üzerinde pek çok sosyal medya platformundan yararlanarak sesimizi duyurmamız, ve çeşitli uygulamalar üzerinden yaptığımız görüntülü görüşmeler sayesinde sevdiklerimizle buluşmamız mümkün. Moralimizi yüksek tutarak atlatacağımız pandemi sürecinde, Oturan Kadın Heykeli’nin tavsiyesine uyup sevdiklerimizle iletişimi koparmamak en iyisi.

“Mesafeni koru. Sağlıklı kal.” – Midas Heykeli, Ay Tanrıçası Selena Heykeli (Afyon Müzesi, Antalya Müzesi)

Covid-19’un yayılma hızı insanların birbirine ne kadar yakın mesafede vakit geçirdiğine bağlı. Ne yazık ki hastalığın yayılmasını engellemek için bir süre birbirimizden uzak kalmak zorundayız. Afyon Müzesi’nden Kral Midas ve Antalya Müzesi’nden Ay Tanrıçası Selena da işte bize bu önlemi hatırlatıyor. Siz de bu tavsiyeyi unutmayın, ve ülkenizin güncel sosyal mesafe kurallarına göre uygulamaya devam edin. Tekrar kalabalık etkinliklerde bir araya gelmemiz için bugün bu küçük fedakarlıkları yapmamız gerekiyor.

“Sıkılma. Kitap oku. Sağlıklı kal.” – Attis Heykeli (Hierapolis Arkaeoloji Müzesi)

Frig tanrısı Attis’in tavsiyesi, pandemi nedeniyle  evde kalmaktan sıkılanlar için geliyor. Bu dönemde, ruh sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz en kolay ve en güzel şeylerden biri kitap okumak. Covid-19’un yayılmasını önlemek için dışarı çıkamadığımız dönemleri kitap okuyarak değerlendirmek aynı zamanda kültürel birikimimizi de artırabilir. Kitap okumak, tüm insanlığı etkileyen bu durumdan kendimiz için küçük bir fayda çıkarmamıza da olanak tanıyabilir.

“İyi beslen. Sağlıklı kal.” – Kuruyemiş Tutan Çocuk Steli (Zeugma Mozaik Müzesi)

Bu tavsiyenin sahibi de Zeugma Mozaik Müzesi’nden Kuruyemiş Tutan Çocuk Steli. Uzmanlar, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının Covid-19’la mücadelemizde büyük önem taşıdığını belirtiyorlar. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın yolu da dengeli ve sağlıklı bir beslenmeden geçiyor. Bu sebeple pandemi döneminde hem hastalanmamak, hem de hastalığın daha fazla yayılmasını önleyerek topluma faydalı olmak için yediklerimize daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.

Menu
English
Giriş