Şehir Rehberi: Adana

10.09.2021

5 Dakika

Adana, zengin tarihi ve ilgi çekici yemekleriyle Akdeniz Bölgesi'nin görülmeye değer bir şehridir.  Adana'yı ziyaret etmeden önce tarihini ve kültürünü öğrenmekse gezinizi daha eğlenceli hale getirebilir. O halde gelin, Adana'yı biraz tanıyalım!

Adana, Türkiye’nin güneyinde, Çukurova Bölgesi’nde yer alan büyük ve önemli bir şehirdir. Tarih boyunca, Çukurova’nın verimli topraklarının sağladığı tarımsal olanaklar ve bölgenin Avrupa ile Ortadoğu’yu birbirine bağlayan güzergah üzerinde yer alması ile önemini koruyan şehir; klasik dönemin özel bir jeo-kültürel bölgesi olan Kilikya’nın merkezinde yer alır.

Kilikya’nın en eski şehri olan Adana’nın tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Şehirde, Tepebağ Höyüğü gibi Neolitik Çağ’a tarihlenen kalıntıların bulunmasının yanı sıra, oldukça ünlü bir Sümer destanı olan Gılgamış’ta da Adana isminin geçiyor olması, şehrin eşsiz tarihsel önemini ortaya koyan gerçekler arasındadır. 

Luvi’lerden ve Hurri’lerden Hititler’e, Bizans İmparatorluğu’ndan Ermeni Krallığı’na pek çok kültür ve medeniyetin etkilerinin görülebildiği Adana, özellikle 1861’de patlak veren Amerikan İç Savaşı sonrası uluslararası pamuk ticaretinin önemli bir merkezi haline geldi. 1950’lerde Seyhan Barajı’nın yapılmasıyla yine pamuk üretimi ve tekstil endüstrisini merkeze alan ekonomisi sayesinde hızla kalkınan Adana, günümüzde de Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri olarak önemli bir merkez olmayı sürdürmektedir. Adana, yalnızca tarihi ve kültürel değerleri ile değil, Çukurova topraklarını bereketlendiren Seyhan ve Ceyhan Nehirleri’nin beslediği doğal güzellikleri ve kebap, şalgam gibi özel ürünlerin yer aldığı muhteşem mutfağıyla da ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmayı vadediyor.

Yeşillikler içerisindeki tren yolunun geçtiği köprü


Adana’da Nereleri Gezmeli?


Coğrafi konumu ve doğal kaynaklarıyla insanlık tarihine büyük etkide bulunmuş pek çok medeniyete ve kavme ev sahipliği yapan Adana’da mutlaka görmeniz gereken müzeler ve örenyerleri bulunuyor. Şimdi, mutlaka görmeniz gereken bu müze ve ören yerlerini inceleyelim!

Bahsedeceğimiz müze ve örenyerlerinin en önemlilerinden olan ve Türkiye’de kurulmuş ilk on müze arasında yer alan Adana Arkeoloji Müzesi’nde, Prehistorik Dönem’den Osmanlı Dönemi’ne uzanan bir zaman aralığına tarihlenen heykeller, lahitler, steller, mühür ve takılar gibi pek çok tarihi eser ve gündelik hayatta kullanılan obejler bulunmaktadır. Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli ve Roma Dönemi’ne ait Antropoid Lahit ile Akhilleus Lahdi, müzede bulunan en dikkat çekici eserler arasında.

Atatürk’ün Adana’yı ziyaret ettiğinde kaldığı konutlardan biri olan Atatürk Evi Müzesi de özellikle Kurtuluş Savaşı Tarihi ve Kuvayımilliye Dönemi’ni merak edenlerin mutlaka görmesi gereken bir müzedir. Buna ek olarak, Ulu Önder Atatürk’ün Adana seyahatleri başta olmak üzere, kişisel hatıralarına ilişkin bilgi ve görseller de müze de yer almaktadır.

Şehirde bulunan, Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi ise 1972 yılında Adana Arkeoloji Müzesi açılana kadar müze olarak hizmet veren, 1845 yapımı Adana Rum Kilisesi’ni ve Adana’nın geleneksel yaşamına ilişkin etnografik atmosferin gözlemlenebileceği geleneksel bir Adana evini içeriyor.

Müzelerinin yanı sıra Adana’da, dikkat çekici kazı alanları ve ören yerleri de bulunuyor. Bunlardan biri, Adana şehir merkezine 70 km uzaklıkta yer alan Anavarza Ören Yeri. Anavarza’da Hellenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı dönemlerinin tamamından izler taşıyan kalıntıları görmek mümkün. Adını Persçe yenilmez anlamında gelen “Nezarba” sözcüğünden aldığı düşünülen antik kentin görülmeye değer kalıntıları arasında 3 Kemerli Tak, 2700 metrelik uzunluğuyla antik dünyanın en büyük cadde yapısını oluşturan Ana Cadde ve Anadolu’nun en sağlam biçimde günümüze ulaşmış örneklerinden biri olan amfitiyatro bulunmaktadır.

Tufanbeyli ilçesi sınırlarında bulunan Şar Ören Yeri’nde de tarihi Geç Antik Dönem’e uzanan bir antik kentin kalıntıları bulunur. Ören yerinde bulunan ve Roma Dönemi’ne ait açık hava tiyatrosu ve bir Bizans kilisesinin günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış bölümleri ile Ana Tanrıça Tapınağı’nın kapısı olduğu düşünülen Ala Kapı, etkileyici tarihi kalıntılar arasındadır.

Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinde, yüzyıllar boyunca birçok farklı insan topluluğuna ev sahipliği yapmış ve adını insanlık tarihinin en önemli destanlarından birine yazdırmış olan Adana; yalnızca tarihi ile değil, modern eğlence olanakları ve eşsiz mutfağıyla da ziyaretinizi bekliyor.


Adana Müze ve Örenyerleri

Adana Arkeoloji Müzesi
Adana Atatürk Evi Müzesi
Anavarza Örenyeri
Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi
Şar Örenyeri 

Menu
English
Giriş